Jdi na obsah Jdi na menu
 


Celebrity

12. 10. 2011

 

Slovníky cizích slov nám říkají, že: "celebrita je věhlasná, ve společnosti nebo ve svém oboru vážená osobnost", případně je tak je označován „člověk, který ve společnosti dosáhl vysokého uznání, ohlasu nebo povědomí“. Dnes spíš platí to dosažení povědomí, protože když se někomu podaří strhnout jakkoliv pozornost médií, stává se dnes celebritou, aniž by dokázal něco smysluplného. Označení celebrita do češtiny přešlo z anglického celebrity (nebo zkráceně jen celeb), které má základ ve slovesu celebrate – oslavovat, někde se píše, že z lat. celebrere – známý. Takže si dovolím v původním významu slova „oslavit“ někoho, kdo splňuje definici o vážené osobnosti, je nebo byl nositelem lidských ctností.( https://juras.estranky.cz/clanky/blog-aneb-moje-komentare/lidske-hrichy-a-ctnosti.html ). Napadl mě třeba můj děda Josef Michna, moudrý a optimistický muž. Jenže to je moje „osobní“ celebrita, i když si myslím, že Ti, co ho znali, by se k mé chvále na něj přidali. Další z osob, které mi vyvstanou na mysli, je třeba pan PhDr.h.c. Pavel Žák ze Strážnice.
Takže jsem vyhrabal studentskou práci, kterou v rámci projektu Eurostory 2001 vypracovaly tři žačky gymnázia. Nepodařilo se mi dohledat jejich jména, proto prosím, pokud někdo zná totožnost autorek, dejte mi vědět.
Jejich práci najdete zde:
 
Já jen k osobě pana Žáka připomenu následující, informace z tisku:
 
Prezident republiky propůjčuje
Řád Tomáše Garrigua Masaryka IV. třídy PhDr.h.c. Pavlu Žákovi
(*4.6.1928)  pan-pavel-zak.jpg
za zásluhy o rozvoj humanity a lidská práva. Doktor Pavel Žák byl komunistickým režimem po únoru 1948 vyloučen z vysoké školy. Za organizování ilegální studentské organizace byl o rok později zatčen a odsouzen na 16 let vězení. Jedenáct let strávil ve věznicích a uranových dolech. Propuštěn byl až v roce 1960. Až do roku 1989 byl perzekvován komunistickým režimem.
 
A přidám jeho výroky, charakterizující jeho život:
Poněvadž jsem poznal trýzeň žízně, vyhloubil jsem studánku, aby mohli pít i jiní.
Bez víry se není o co opřít.

Více zde:
http://fojtikova.webnode.cz/news/vyznamenani-pana-prezidenta/
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář