Jdi na obsah Jdi na menu
 


Modlitba vinaře

2. 5. 2006

MODLITBA VINAŘE

„Otče náš, jenž jsi na nebesích, modlím se k Tobě za dobrou úrodu hroznů. Odpusť nám naše viny a netrestej prosím naše vinohrady. Dej, aby mladé vinice dobře rostly a brzy urodily sladké hrozny. Aby úrody těch dospělých keřů byly veliké a dobře vyzrálé. Za to se modlím, jak činili i naši zbožní předkové vinaři a věřím, že budu vyslyšen.

Dále se modlím za to, aby nám vinice nezmrzaly a aby je a hrozny nezničily choroby. Aby hrozny neshnily, špačci je nesezobali a zloději neukradli. Dej Bože také, aby vinicím přálo počasí. V zimě aby bylo dostatek sněhu, aby si viniční půda dobře odpočala a získala dostatek žádoucí zimní vláhy. V průběhu vegetace dej vinohradům teplé a slunné počasí, aby květenství révy nesprchlo. Réva vinná je sice rostlina teplomilná, ale potřebuje také dostatek vláhy a potřebných hnojiv, zejména dusíku, draslíku ale také fosforu a vápníku. Má-li to všechno ve viniční půdě v dostatku, pak může ve zdravých listech vytvořit dostatek škrobu, ze kterého pak při asimilaci vytváří hroznový a ovocný, velmi jakostní a zkvasitelný, jednoduchý cukr. Při dostatku těchto živin a při příznivém počasí vytváří pak z cukrů alkohol a oxid uhličitý. Dále pak vytvoří dostatek chuťových i aromatických látek, charakterizujících danou odrůdu. To jsou základním předpoklady docílení vysoké jakosti přírodního odrůdového vína s přívlastkem. Po takových dobrých vínech bude vždy také dobrá poptávka, neboť ta se spotřebitelům líbí.

Pane Bože všemohoucí, o to Tě pokorně prosím a očekávám Tvoji pomoc, za kterou Ti srdečně děkuji.“

„Milý vinaři,“ odpovídá Bůh. „Těší mne, že mi vzdáváš dík a poctu nejvyšší. Jsi pracovitý, zbožný a pokorný. Proto Ti odpouštím Tvoje hříchy jako jsou závist a nenávist, neboť věřím, že se polepšíš a že také Ty svým viníkům odpouštíš. Nesmíš závidět zdravé a vyzrálé hrozny svým sousedům. Sám se musíš o takovou dobrou úrodu přičinit a já Ti pak také požehnám. Musím Ti ale připomenout, že hlavně na Tobě bude záležet, zda úroda hroznů bude veliká a hrozny dobře vyzrálé. Musíš svůj vinohrad také dobře hnojit jak chlévskou mrvou, která viniční půdu protepluje, tak i hnojivem umělým, které má zase dostatek živin, potřebných pro zdravou výživu každého keře révy vinné.

Už ale při jarním řezu musíš přemýšlet o tom, jak velkou úrodu Tvůj vinohrad unese, chceš-li, aby hrozny byly jakostní. Neboť každý jednotlivý keř révy má pouze určitou možnost dobře svoje plody – hrozny – vybavit potřebnými chuťovými látkami stejně jako látkami aromatickými. Proto nikdy úrody hroznů nepřeháněj. Při ochraně révy proti chorobám vol osvědčené preparáty a postřiky prováděj včas, a to jako ochranu preventivní. Velmi důležité jsou ty před květem a pak po odkvětu, když hrozny dorůstají. Jsou-li pak hrozny zdravé a počasí je příznivé, nespěchej s jejich sklizní.

Potom Ti také já dám svoje požehnání.“

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář